piątek, 30 listopada 2012

Pasta i basta!

W dzisiejszym przepisie wykorzystamy pełnoziarnisty makaron, który jest o niebo zdrowszy od typowego zapychacza, czyli makaronu białego. Kiedy kupujemy makaron powinniśmy zwracać uwagę na jego skład, dwa najważniejsze składniki zdrowego makaronu to mąka durum i semolina. Pełnoziarnista pasta dostarcza nam także błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Składniki na 2 osoby
200g makaronu pełnoziarnistego świderki
15 dkg boczku wędzonego
2 łyżki śmietany 18%
50g gorgonzoli
2 ząbki czosnku
1 opakowanie szpinaku typu baby 
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Na patelni teflonowej bądź ceramicznej podsmażamy boczek bez dodatku tłuszczu. Do usmażonego boczku wrzucamy szpinak, 2 ząbki czosnku pokrojonego w płaty. Gdy szpinak już się udusi dodajemy 2 łyżki śmietany oraz ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem.

Sacznego życzy Ekipa Zielonego Widelca

2 komentarze:

  1. odmieniony romek2 grudnia 2012 12:52

    Nigdy nie ciągnęło mnie do zdrowego odżywiania, ale patrzac na Wasze przepisy i zdjęcia aż chce sie spróbować.
    Pozdrawiam twórców zielonego widelca

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy i zachęcamy do próbowania nowości w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń