wtorek, 13 listopada 2012

Zielono mi, czyli co nieco o brokułach.



                                            Źródło: http://indiecafe.pl


Brokuły stają się coraz popularniejszym składnikiem dań serwowanych na polskich stołach, a przekonanie do nich Polaków wcale nie było prostym zadaniem, ze względu na nasze tradycyjne przywiązanie do kalafiora. Mało kto jednak wie, jak wiele cennych substancji mają te pochodzące z Cypru warzywa.

Zawarte w brokułach aktywne składniki takie jak sulfor, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze m.in. jelita grubego, szyjki macicy, żołądka, skóry czy krtani. Ze względu na na dużą ilość chromu ich spożywanie zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę, a także tym, którzy mają problemy z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu, niedoborami wapnia, artretyzmem czy anemikom.

W brokułach możemy znaleźć takie minerały jak wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, siarka oraz witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Brokuły powinni spożywać także kulturyści, ze względu na to, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni.
(Źródło: www.odżywianie.info.pl)

Ze względu na tak liczne zalety, niską kaloryczność (ok. 27-37 kcal w 100g) i pozytywny wpływ na zdrowie idealnie wpisuje się w ramy ekologicznego i zdrowego gotowania, dlatego nie mogło zabraknąć na naszym blogu przepisu na danie z brokułami, które prezentujemy poniżej.

Składniki:
250 dag pełnoziarnistego makaronu
1 brokuł
1 cebula
200g śmietany 12%
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej (1 łyżeczka) i ocukrzonej (1 łyżeczka) wodzie ok. 4-5 minut i odcedzamy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek, wrzucamy ugotowane brokuły, lekko podsmażamy i zalewamy śmietaną. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z makaronem.

Zaproponowane przez nas danie można przygotowywać w różnych wersjach, w zależności od upodobań. Do sosu możemy dodać np.: pieczarki, cukinię lub pierś z kurczaka, doprawiać można pietruszką lub startym serem. Wiadomo, każdy lubi coś innego ;)

Smacznego!
Ekipa Zielonego Widelca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz