Sałatki mogą stanowić ciekawe
urozmaicenie codziennego jadłospisu. Często kojarzone są tylko z
posiłkami dla wegetarian czy dla osób będących na diecie. Nic
bardziej mylnego! Fajnie przyrządzona sałatka jest nie tylko
szalenie zdrowa, ale także pozwala najeść się do syta. Dzisiaj
chciałybyśmy Wam zaproponować dwa ciekawe przepisy na sałatki,
które nie tylko świetnie smakują, ale są bardzo proste w
przygotowaniu.
SAŁATKA Z BROKUŁAMI
1 brokuł
5-6 ogórków małosolnych
4 pomidory
4 jajka
jogurt naturalny
curry
pieprz
sól
cukier
Brokuły dzielimy na różyczki,
gotujemy 4-5 minut w osolonej (1 łyżeczka) i ocukrzonej (1
łyżeczka) wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy
przestygną, kroimy je na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na
twardo, zostawiamy do ostygnięcia. Pomidory i ogórki kroimy w
kostkę, ale nie za małą, wrzucamy do miski. Do nich dodajemy
brokuły i pokrojone na ćwiartki jajka. Całość doprawiamy
jogurtem (ok 3 łyżki), pieprzem i curry.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
1 mała główka sałaty lodowej
200 g filetu z łososia
1 duża pomarańcza,
3 jajka na twardo
garść orzechów włoskich
zielone curry
cukier
biały pieprz
sok z cytryny
Łososia marynujemy w zielonym curry i
pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, następnie kroimy w paseczki.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą
kostkę. Pomarańcze obieramy ze wszelkich skórek (tych białych
również) i dzielimy na cząstki. Należy robić to nad miską, bo
sok, który wykapie podczas obierania stanowić będzie sos. Do soku
z pomarańczy należy dodać sok z cytryny, trochę cukru i pieprzu
(najlepiej białego). Sałatę rwiemy, układamy na talerzach. Na
niej naprzemiennie układamy pomarańcze, jajka i upieczonego
łososia. Całość należy posypać orzechami i polać sosem.
Smacznego!
Ekipa Zielonego Widelca
Świetna alternatywa dla ciężkich, majonezowych sałatek.:)
OdpowiedzUsuń