sobota, 17 listopada 2012

Sałatkowy zawrót głowy.



                                                        źródło: www.urodaizdrowie.pl


Sałatki mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Często kojarzone są tylko z posiłkami dla wegetarian czy dla osób będących na diecie. Nic bardziej mylnego! Fajnie przyrządzona sałatka jest nie tylko szalenie zdrowa, ale także pozwala najeść się do syta. Dzisiaj chciałybyśmy Wam zaproponować dwa ciekawe przepisy na sałatki, które nie tylko świetnie smakują, ale są bardzo proste w przygotowaniu.


SAŁATKA Z BROKUŁAMI
1 brokuł
5-6 ogórków małosolnych
4 pomidory
4 jajka
jogurt naturalny
curry
pieprz
sól
cukier

Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy 4-5 minut w osolonej (1 łyżeczka) i ocukrzonej (1 łyżeczka) wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygną, kroimy je na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, zostawiamy do ostygnięcia. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, ale nie za małą, wrzucamy do miski. Do nich dodajemy brokuły i pokrojone na ćwiartki jajka. Całość doprawiamy jogurtem (ok 3 łyżki), pieprzem i curry.


SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
1 mała główka sałaty lodowej
200 g filetu z łososia
1 duża pomarańcza,
3 jajka na twardo
garść orzechów włoskich
zielone curry
cukier
biały pieprz
sok z cytryny

Łososia marynujemy w zielonym curry i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, następnie kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomarańcze obieramy ze wszelkich skórek (tych białych również) i dzielimy na cząstki. Należy robić to nad miską, bo sok, który wykapie podczas obierania stanowić będzie sos. Do soku z pomarańczy należy dodać sok z cytryny, trochę cukru i pieprzu (najlepiej białego). Sałatę rwiemy, układamy na talerzach. Na niej naprzemiennie układamy pomarańcze, jajka i upieczonego łososia. Całość należy posypać orzechami i polać sosem.


Smacznego!
Ekipa Zielonego Widelca

1 komentarz:

  1. Świetna alternatywa dla ciężkich, majonezowych sałatek.:)

    OdpowiedzUsuń