niedziela, 2 grudnia 2012

Hiszpańska wariacja na temat omletu czyli warzywna Frittata


Czy ekologiczne gotowanie kojarzy Wam się z zostawianiem niezłych sumek w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością?  Nic bardziej mylnego! Do tego, aby być eko w kuchni niepotrzebne są wymyślne składniki. Zobaczcie co można wyczarować z tego, co zawsze znajdziemy w naszej lodówce, albo przynajmniej na pobliskim ryneczku. ;)


Frittata

Składniki:
3 jajka z ekologicznego chowu (oznaczone numerem 0)
2 ziemniaki
Marchewka
Cebula
Czerwona papryka
5 dużych pieczarek
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki papryki ostrej
Odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy (może być w mundurkach). Po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę lub plasterki. Pieczarki, cebulę i marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w paseczki.
Na patelnię (warto wybrać taką średniej wielkości, aby można było przykryć ją talerzem, odwróconym do góry dnem) z rozgrzaną oliwą wrzucamy ziemniaki, smażymy  aż się podpieką. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż wyparuje z nich woda. Dodajemy pozostałe warzywa, z pewnym odstępem czasowym, w następującej kolejności: marchew, cebula, papryka. W międzyczasie roztrzepujemy jajka i doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Kiedy już warzywa się podpieką, zalewamy wszystko masą jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem, i czekamy aż się zetnie. Następnie przykładamy do patelni talerz (do góry dnem) i odwracamy naszą fritattę, żeby zsunąć ją z powrotem na patelnię i usmażyć z drugiej strony.

Tak przyrządzone danie może być nie tylko smakowitym śniadaniem, ale podane na przykład z surówką może stanowić zdrową alternatywę dla klasycznego, ciężkiego, polskiego obiadu.



Smacznego życzy ekipa Zielonego Widelca!

1 komentarz: