Czy ekologiczne gotowanie kojarzy Wam się z zostawianiem
niezłych sumek w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością? Nic bardziej mylnego! Do tego, aby być eko w
kuchni niepotrzebne są wymyślne składniki. Zobaczcie co można wyczarować z
tego, co zawsze znajdziemy w naszej lodówce, albo przynajmniej na pobliskim
ryneczku. ;)
Frittata
Składniki:
3 jajka z ekologicznego chowu (oznaczone numerem 0)
2 ziemniaki
Marchewka
Cebula
Czerwona papryka
5 dużych pieczarek
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki papryki ostrej
Odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy (może być w mundurkach). Po ostudzeniu kroimy
w drobną kostkę lub plasterki. Pieczarki, cebulę i marchewkę obieramy, kroimy w
cienkie plasterki. Paprykę kroimy w paseczki.
Na patelnię (warto wybrać taką średniej wielkości, aby można
było przykryć ją talerzem, odwróconym do góry dnem) z rozgrzaną oliwą wrzucamy
ziemniaki, smażymy aż się podpieką. Następnie
dorzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż wyparuje z nich woda. Dodajemy pozostałe
warzywa, z pewnym odstępem czasowym, w następującej kolejności: marchew,
cebula, papryka. W międzyczasie roztrzepujemy jajka i doprawiamy słodką i ostrą
papryką w proszku. Kiedy już warzywa się podpieką, zalewamy wszystko masą
jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem, i czekamy aż się zetnie. Następnie
przykładamy do patelni talerz (do góry dnem) i odwracamy naszą fritattę, żeby
zsunąć ją z powrotem na patelnię i usmażyć z drugiej strony.
Tak przyrządzone danie może być nie tylko smakowitym
śniadaniem, ale podane na przykład z surówką może stanowić zdrową alternatywę
dla klasycznego, ciężkiego, polskiego obiadu.
Smacznego życzy ekipa Zielonego Widelca!
Yummy Yummy Yummy!
OdpowiedzUsuń