sobota, 27 października 2012

Na dobry początek - krem z dyni

Nie bez przyczyny krem z dyni nazywany jest przez wielu kucharzy "zupą szczęścia". Nie dość, że zupa jest przepyszna i wywołuje uśmiech na twarzy każdego jedzącego, to jeszcze jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Idealnie więc wpisuje się w ekologiczne gotowanie. Nasz przepis przekazujemy Wam w wersji podstawowej, dając możliwość doprawienia według własnego uznania.


Składniki:
 - 500g dyni,
- 2 cebule,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- możliwe przyprawy: sól, curry, kurkuma, tymianek, imbir, liść laurowy (wszystko według uznania),
- pod koniec gotowania możemy pokusić się o dolanie niewielkiej ilości śmietany, dla zagęszczenia potrawy.

Przepis:
Do gorącego bulionu wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i gotujemy aż będzie miękka.


 W tak zwanym międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. 


Cebulę wrzucamy do bulionu z dynią, całość miksujemy blenderem i doprawiamy.


Dla zwiększenia doznań smakowych i estetycznych polecamy podawanie zupy z grzankami, kleksem śmietany lub listkiem mięty.


Smacznego!
Ekipa Zielonego Widelca

4 komentarze:

  1. A czym najłatwiej obrać dynie? Zawsze mam z tym problem i się zniechęcam... a marzy mi się własnie krem z dyni

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekologiczne gotowanie z kostką rosołową? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kostka nie jest eko. Rosół z kury (koniecznie z wolnego wybiegu) - tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynię można obrać zwykłym nożykiem lub też obierakiem do warzyw. Niestety, zazwyczaj zabiera to sporo energii.

    To nie tradycyjna sztuczna kostka, tylko ekologiczna, bez dodatku drożdży. Nie pokusiłybyśmy się o używanie sztucznych produktów :)))

    OdpowiedzUsuń